Megcsalás, hűtlenség, válás

Kihűlt a kapcsolat? Eltűnt a szikra? Nincsenek már közös célok? Nincs elég idő egymásra? Alig beszélgetnek, egymás mellett élnek, szinte testvérként? Vagy állandóan veszekednek, és folyamatosan egyre jobban megbántják egymást? Megcsalták? Nehéz dönteni, maradjon-e vagy menjen tovább? Elvált, és továbblépne, de nem tud megbízni senkiben? A válás küszöbén áll? Vagy már elvált és szeretné újra megpróbálni mással, de nehezen megy? Ezek mind segíthetek.

A kezdeti heves szerelem idővel megkopik, ez természetes, de nem kell, hogy a szexuális vágy és a szerelem eltűnjön. A párkapcsolati gondok nemcsak a féltékenység, hűség, megcsalás körül foroghatnak, a háztartás vezetésétől kezdve a WC ülőke le- és felhajtásán át egészen a rokonok, barátok elfogadásáig vagy el nem fogadásáig is elérhet. A jó kapcsolatért tenni kell, természetes, hogy vannak hullámvölgyek és hullámhegyek.  Nemcsak a nyaraláskor lehet boldogságot csempészni a közös időtöltésbe, hanem a szürke, dolgos hétköznapokon is. Megtörténhet, hogy a párkapcsolati magány felüti a fejét, és mindketten magányosan fekszenek le egymás mellé aludni. A boldogtalan párkapcsolatoknál könnyen előfordulhat, hogy egy harmadik fél felbukkanása jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. Azonban a hűtlenség komoly bizalomvesztéssel jár együtt minden esetben. Lehet közösen is folytatni ugyan, de ehhez biztos, hogy segítő szükséges. Párkapcsolati tanácsadáson ezeken sokat lehet változtatni.

Pornó a mindennapokban

A túl sok pornó, túl sok munka és kevés szex rosszat tesz. Pornófüggésről akkor beszélhetünk, ha az emberi kapcsolatok rámennek, és ha idegesség, frusztráltság lesz úrrá a pornó áldozatán, ha nem juthat hozzá – például bent kell maradnia a munkahelyén túlóra miatt, és nem tud hazamenni, hogy a napi gyors kielégülését megkapja. A szexuális függőségek közé tartozik az is, ha valaki a prostituáltaknál költi el a fizetése jelentős részét, mondván, hogy amit ott megtehet, azt nem teheti meg élete szerelmével, és különben sem szeretne olyan nőt gyermeke anyjának, aki engedi az anális szexet – ilyen magyarázattal is találkoztam már.

Párkapcsolatokban gyakran előfordulhat, főleg a fiatalabb felnőttek esetében, hogy a pornó lesz a legjobb és leggyorsabb megoldás. Ha azonban csak az van és a szexuális élet minőségének vagy mennyiségének rovására megy, gondról beszélhetünk. Abban is tudok segíteni, hogy hogyan beszéljenek a párok egymással a pornó miatt kialakult gondról, hogyan találják meg közösen a kompromisszumot.

Azzal is sokszor találkoztam már, hogy szakítás után a pornónézés száma a duplájára emelkedett, ezzel együtt pedig kialakult például az, hogy partnerhelyzetben gondot okoz a szex. Ennek megvan a maga fiziológiája, segíthetek abban, hogy a pornó ne legyen negatív hatással a szexuális életre.

Orgazmuszavar, korai magömlés

A férfiak leggyakoribb szexuális problémái a korai magömlés és a merevedési zavar. Ha a férfi nem képes a megfelelő merevedésre, ha nem tudja megtartani addig, ameddig szeretne, ha nem tud időben elélvezni, túl hamar, vagy túl későn érkezik meg, és rendszeresnek mondható, azaz több hónapja fennáll, akkor probléma van.

A nők leggyakoribb gondja a női orgazmus hiánya, női orgazmus késése. A nőknél az is megtörténhet, hogy az izgalmi állapotot elérik ugyan, és a lubrikáció is megfelelő, mégsem tudják megélni az orgazmus érzését.

Mindkét nemnél előfordulhat, hogy a szexuális ingerekre nehezen reagál a testük, és a szeretkezés veszít az élvezeti faktorból. Az orgazmuszavar mellett a nőknél a fájdalom érzése szex közben is oka lehet annak, hogy nehezen tudják magukat átadni a testi örömnek.

Támogató beszélgetéssel, közösen megtalált megoldással segíthetek ezekben a problémákban – minden esetben szükséges az előzetes orvosi kivizsgálás és a szervi okok kizárása.

A vágy hiánya

“Nem baj, hogy most inkább alszom? Reggel korán kelek. Miért nem kíván engem? Hetekig nem kezdeményez, eszébe se jut. Azzal utasít vissza, hogy stresszes.”

A libidó csökkenése, teljes hiánya sok problémát okozhat a másik félben is. A csökkent szexuális vágy mind a férfiaknál, mind a nőknél lehet eseti vagy tartósan fennálló probléma. A munkahelyi stressz, terhesség, szülés utáni állapot esetinek nevezhető, tartós esetben egyáltalán nem kívánja a partnerét, vagy másra vágyódik, de a partnerére nem. Akkor tekinthető gondnak, ha szenvedést okoz – például, ha rendszeresen unszolja a partnere a szexre. Amennyiben nem hormonális zavar, vagy szervi gondok, esetleg gyógyszerek mellékhatásaként van jelen, akkor személyes találkozókon van lehetőség a problémák megbeszélésére.

Szexuális felvilágosítás

A kamaszoknak kínos érzés kérdezni. Fontosnak tartom, hogy a fiatalabbak ne csak a tévéből, internetről, egymástól kapjanak információt az őket érdeklő kérdésekről a szexualitásban, és hogy nagyobb hangsúly kerüljön az érzelmekre és a párválasztásra. A romantikus érzelmek, az első szerelem, a plátói szerelem, a szexuális fantázia kialakulása, a fiúknál a hódítás, lányoknál a csábítás kérdése már a tizenéveseknekél is kiemelten fontos.

Lányoknál az első menstruáció, fiúknál az első magömlés a nemi fejlődésük mérföldköve, hiszen a kamaszkori hormonális változásokkal a fokozott szexuális érdeklődés is együttjár. Ezért is nem mindegy, honnan értesülnek a terhességről, milyen vélemények alakulnak ki a saját testükről – a fiúknál a méret, lányoknál a testsúly például.

A nemi nevelés mellett a szexuális felvilágosítás ‘szárazabb’ része is szükséges tudás, meg kell tudniuk, hogy figyelni kell a higiéniára: például, hogy a szexuális úton terjedő betegségek nem csak a hüvelybe hatolással terjedhetnek, hanem orális, anális játékoknál is. A terhességgel együtt az anatómiai ismeretek átadása is kell a célhoz, ami nem lehet más, mint megtanítani a fiatalokat arra, hogy nem kell szégyellniük magukat a szex miatt, vagy saját testük miatt. Hogy megismerjék a szexualitás örömteliségét.

A szexuális orientációval (homoszexualitás, leszbikusság, pánszexualitás, biszexualitás) járó kérdésekben is segíthetek, szülőknek is, támogató beszélgetés keretében.

Párkapcsolati tanácsadás

Mit kellene tennem, hogy valami változzon a kapcsolatban? Hogyan kellene megértetnem vele, hogy nekem ez nem jó így? Mit tehetnék, hogy ne veszekedjünk állandóan? Hogyan éljem túl a szakítást, válást? Hogy beszéljek a gyerekkel a szexről? Nem kíván engem, folyamatosan elutasítja a szexet, és már kedvem sincs közeledni, mit tegyek?

A párkapcsolatban, házasságokban amikor elérkezik a pont, hogy mindketten érzik, baj van, általában nem az egyik vagy másik fél a hibás, hanem mindketten, hiszen ketten együtt kormányoztak idáig. A legtöbb pár életében a közös együttélés és a gyerekvállalás okoznak olyan nehézségeket, amiket ketten már nem tudnak leküzdeni. Ilyenkor jó, ha van valaki, aki kívülállóként segíthet megtalálni a megoldást. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok a legjobb tudásom szerint. Kérdezzen bizalommal, van lehetőség egyszeri, egyéni konzultációra is, hogy megbeszéljük a gondokat.