6 tévhit a szexről, amiben valószínűleg te is hiszel

Azt gondolod, hogy a szexuális vágyat nem tudod kontrollálni? Vagy azt, hogy folyton spontán kell kívánni a szexet? Sok téves információ van, amik irreális elvárásokhoz vezetnek, innen pedig egyenes az út a csalódásokhoz.

1. Spontán kell akarni a szexet? NEM!

A szexualitás hajtóereje, azaz a szexdrive kétféle lehet, spontán és reszponzív, azaz reagáló. Ez azt jelenti magyarul, hogy van, hogy evés közben jön meg az étvágy. Emiatt is lehetséges, hogy a partnerre ráhúzzuk a jelzőt, alacsony a libidója, vagy hogy nem kívánja a szexet, holott elképzelhető, hogy az ő szexuális vágya leginkább akkor indul be, már elkezdődött valami. A kétféle motiváció közt nagy a különbség: a spontán libidónál mentálisan indul a vágy a szexre, amiből fizikai stimuláció lesz. A reszponzív vagy reagáló típusú libidónál először a fizikai stimulálás szükséges ahhoz, hogy lelkileg is érezze a vágyat. A helyzet az, hogyha valaki reszponzív típusú libidóval bír, igen ritkán fog spontán szexuális vágyat érezni. Ezzel nincs semmi gond, számtalan olyan lehetőség van, amivel fel lehet kelteni az ilyen típusú emberek vágyát.

2. Ha a partnered nem akarja a szexet az azért van, mert már nem tart vonzónak? NEM!

Ha a partner nem akar szexelni, azt könnyedén el kell fogadni, kivéve, ha tartósan fennáll a helyzet, és hónapok óta valamelyik fél szűköl e téren. Rengeteg különböző oka van annak, ha valaki nem kívánja a szexet, lehet stressz, betegség, fáradtság, bármi egyéb. A sok ok közül csak egy az, hogy esetleg nem tart már vonzónak. A legkevésbé valószínű, hogy a hasra felszedett plusz két centi zsírréteg miatt nem akarna szexet. Párterápián rendszeresen kiderül, hogy nem a vonzalom hiánya a szex nélküliség oka, sőt, sok férj, apuka 10 év után is beindul a feleségére.

3. Csak azért akar szexelni, mert be van indulva? NEM!

Vicces, hogyha nem akar szexet az a baj, ha meg nagyon akar, akkor az a baj. A partnerünk általában nem csak azért akar szexet, hogy gyorsan kielégüljön, mert annyira be van gerjedve. NEm az orgazmus hajhászása a célja, mégha úgyis tűnik. Nemcsak egy hajó vagyunk, amire felszáll és leszáll, szóval ha a partner megkíván és szexre vágyik, akkor nem egy gyors kielégülés kell neki, amit bárkitől megkaphatna. Jó érzés megélni fizikailag az orgazmust, de nem ez a szex célja. A szexualitás intim módja annak, hogy kifejezzük egymás iránti szeretetünket.

4. A férfiak mindig azt akarják? NEM!

A férfiak nem szexgépek, akik folyton csak dugni vágynak. Ez a fajta hozzáállás nemcsak a pasikra nézve rossz, hanem azokra a nőkre is rossz hatással van, akik több szexre vágynak a páarkapcsolatukban, mint a férfiak. Amikor a pasi libidója a föld alatt van, a nő pedig vágyik rá, akkor mindketten abnormálisnak tűnhetnek, és ezek a tévhitek még inkább alátámaszthatják azt, hogy rosszul érezzék magukat a bőrükben, és egyikük se kezdeményezzen. Pedig ez csak egy hülye tévhit.

5. Nem tudod megváltoztatni a libidód? DEHOGYNEM!

A libidó nem egy fizikai tulajdonság, amivel születünk, és amin ne lehetne változtatni. Ez nem olyan, mint a lábméret vagy a magasság. A szexuális viselkedésen lehet változtatni, lehet kontrollálni és lehet javítani rajta. A viselkedésen MINDIG lehet változtatni, és sosem késő. A személyiség az, amin nem lehet változtatni.

6. Nem kell erőfeszítéseket tenni a szexuális életért! HÁT DEHOGYNEM!

Valamiért sokan abban a tévhitben élnek, hogy a szexért nem kell különösebben tenni semmi, jön az magától. Ha már tenni kell azért, hogy jó legyen, akkor valami megtört, elromlott, és a vége felé közeledik. Ez a legveszélyesebb tévhit a felsoroltak közül. A szex nemcsak természetesen történhet meg, pláne nem akkor, ha tartós párkapcsolatban élnek együtt a partnerek. A hétköznapok teljesen ráülhetnek a kapcsolatra, a randizgatás elmarad, majd teljesen kimarad a pár életéből, és jó ha kétévente egyszer van egymásra idejük. A szexuális élet javításán érdemes dolgozni, és következetesen célszerű ezért tenni. A játékosság megtartásával például egyik fél sem fogja kellemetlenül érezni magát.