A szexuális erőszak hatással van az agyműködésre

Egy 2015-ös tanulmány szerint a szexuális agresszió és erőszak megváltoztatja az áldozatok agyműködését, és befolyásolja a későbbi tanulási képességet. Erre, és még több mindenre jutottak a Rutgers Egyetemen, amikor patkányokon végeztek kísérletet a szexuális erőszak témájában. Azt, hogy a szexuális erőszak érzelmi pusztítást végez az áldozatokban, eddig mindenki sejtette, azonban ennek mértékét kutatással eddig még senki nem támasztotta alá. Az amerikai egyetem professzorai arra keresték a választ, mi történik az agyban a szexuális erőszak hatására – mindeddig ezt még senki nem vizsgálta meg.

A becsült adatok szerint a világon minden harmadik nőt ér szexuális erőszak, a trauma egész életen át végigkísérheti az áldozatot. A természetes életöröm, a függetlenség, a szelídség, a kiegyensúlyozott életmód szinte a felismerhetetlenségig eltorzul az erőszak hatására. Helyettük a fáradtság, az ingerlékenység, az üresség lesznek a domináns érzelmek.

A szexuális erőszak hatására az agyban végbemenő folyamatok közt az új kutatás szerint a leglényegesebb tényező, hogy

megváltoztathatja az áldozatok agyának működését.

A kutatás a Scientific Reports-ban jelent meg, állítólag a patkányokon végzett különleges kísérlet azt mutatta meg, hogy az erőszak áldozatainak viselkedése lényegesen rossz irányba változott: a nőstény patkányok képtelenek voltak ellátni anyai feladataikat, küszködtek az anyai viselkedéssel a stresszhormonoknak (kortikoszteron) köszönhetően. Mindez az agy hippocampus területére vezethető vissza, ami a memóriáért és a tanulásért felelős. Az egyetem kutatói egy úgynevezett SCAR nevű rendszert építettek, hogy azon keresztül vizsgálják meg az agyhullámokat, így jutottak erre az eredményre.

A kísérlet szerint levonható az a következtetés, hogyha valakit a múltban trauma ért, nehezebben fog tudni koncentrálni arra, mi történik a jelenben. Ha ezt a tézist több más kutatással is alá tudják a jövőben támasztani, elképzelhető, hogy a trauma feldolgozásában segíteni fognak az eredmények, és közvetlenül ott sikerül változást elérni az agyban, ahol a stresszhormonok pusztítást végeztek a rossz tapasztalattal.

Az illusztrációs kép az Ellóról van.