A pornó rombolja a párkapcsolatot?

Kevés férfi nem látott még pornófilmet, és kevés férfi nem néz rendszeresen pornót a párkapcsolata mellett. Az, hogy vajon mennyire van hatással a pornónézés a szexuális életre, milyen mértékben változtat a partnerről kialakult képen (a pornóban látott tökéletes testű nők vs. a többgyerekes anyuka), és milyen hatással van a merevedésre, nem eléggé kutatott téma. Holott a rendszeres pornónézés nemcsak azért rombolhat a kapcsolaton, mert a másik meglátja a gépen az előzményekben, és akarva akaratlan összehasonlítja magát a pornóban látott nőkkel, hanem több tényező is közrejátszhat a párkapcsolat minőségi romlásában.

Először is tisztázzuk, hogy aki háromnaponta megnéz egy hétperces pornófilmet, még nem pornófüggő. Akkor mondhatjuk valakire, hogy az, ha stressz tüneteket produkál, ha nem fér hozzá a pornóhoz: azaz például túlóráznia kell a munkahelyén, nem mehet haza, ahol nyugodt körülmények közt élvezhetné a szinte szertartás szerű pornózást. Amennyiben ez nincs, azaz nem lesz ideges, nem izzad a tenyere, kvázi nincsenek elvonási tünetei, akkor nincs függő viszony. Csak egy szokás, ami beépült az életébe.

Ma már a tizenéves fiúk hamarabb néznek pornófilmet, minthogy életükben először csókolózzanak egy lánnyal. A pornófilmek káros hatása talán emiatt is kialakulhat, ugyanis kész képeket kapnak a fejükbe, ami kiváltja a természetes vágy kiakulását, azaz az álmodozást az osztálytásnőről. A szexuális fantázia így a készen kapott pornóképekre épül. Nem egy férfitől hallom a terápiás üléseken, hogy ha fantáziál is valakiről, már fogalma sincsen, hogy a test, amit elképzel, az agya szüleménye, vagy valamelyik pornófilmben látta. A szexuális vágyhoz szükség van a szexuális fantáziára, amit a rendszeres, évek, évtizedek óta tartó pornónézés kiölhet.

Ez az, ami miatt káros a pornó a párkapcsolatra, a szexuális vágy hiánya, a libidó csökkenése jellemzi a férfit, aki a kapcsolat kezdeti szenvedélyes szakasza után észlelheti magán a tüneteket. A szexet már nem úgy kívánja a barátnővel vagy feleséggel, még akkor is, ha hetente legalább egyszer élnek szexuális életet. Azt is érdemes tudatosítani, hogy a naponta látott extrém pornófilmek után teljesen természetes, ha az agy (és a farok) képtelen vonzónak tartani a hús-vér nőt, akinek striái vannak, akinek színe-szaga van, és aki nem extrém módon, hanem a hagyományos, vanília szexre vágyik, öleléssel, simogatással.

A pornófilmek is csak valaki fantáziái, a rendezőé, ez tény, viszont a készen kapott pornóképek hatással vannak a szexuális vágyra, és a parnerrel való szexben ennek akár a merevedési zavar, korai magömlés is tünete lehet.

Az illusztrációs kép az Ellóról van.