Ezek a boldogtalan párkapcsolat jelei

Amikor két ember egymásba szeret, nehéz megmondani, egészséges, kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolat vár rájuk, vagy igazi “tainted love”-ról van szó, amit óriási érzelmi amplitúdók és rengeteg fájdalom jellemez. Az egészséges párkapcsolatért sokat kell tenni nap mint nap, de legalább ennyi energiát fordítunk észrevétlenül arra is, hogy fenntartsuk a testi-lelki egészségünkre káros párkapcsolatot. A Psychology Today tette közzé, mi az a hat egyértelmű jel, amiből következtetni lehet arra, rossz az irány, és oda kell figyelnünk magunkra és a másikra.

 Szabadon adsz, vagy csak azért, hogy cserébe kapj valamit?

Az autonómia a hosszú távú kapcsolat egyik titka, viszont ha valaki csak azért ad a másiknak, hogy cserébe valamit kapjon, akkor felmerül a kérdés, megvan-e az ősbizalom a két ember közt. Az őszinte, kölcsönös bizalom nélkülözhetetlen. Tehát amikor a szükség megkívánja, akkor ne csak azért adjunk, hogy visszakapjuk a figyelmet/szeretetet/törődést/hosszú pórázt.

Meg akarod ismerni, vagy meg akarod változtatni? 

Azok a párok, akik szeretik egymást, nem szeretnének semmit sem megváltoztatni a másikon. Inkább abba fektetik az energiájukat, hogy minél jobban megismerjék egymást. Az a fajta hozzáállás, hogy “nem érdekel ki vagy, csak hogy megfelelj a követelményeimnek”, biztosan nem a boldog, harmonikus szeretetteljes kapcsolathoz vezet. Pontosan ezért hülyeség listát írni arról, milyen partnerre vágyunk.

Meg akarod javítani a kapcsolatot, vagy bosszút akarsz állni a másikon?

A beteges kapcsolatok legfőbb jellemzője, hogy a mindennapok harca azon áll van bukik, kinek van igaza. Ha ez jellemzi a hétköznapokat, akkor elég hamar a végeláthatatlan bosszúállás,  a vereség érzése, sírás és veszekedés lesz a közös élet gerince. Ehelyett inkább azon kellene dolgozni, mi romlott el, és hogyan lehet tenni azért, hogy megjavítsuk, minőségében emeljünk a kapcsolaton.

Privát térben éltek, vagy pedig kirakatban?

Előfordul, hogy a csókolózás és ölelés inkább szól a külvilágnak (Facebooknak, Instagramnak, nyilvános helynek, baráti társaságnak, exnek, stb.), mintsem egymásnak. Ez a fajta kihasználás degradáló, és ez is jele az egészségtelen kapcsolatoknak. Ha az érzelmek őszinték, és egymásnak szólnak, akkor mindkét fél törekszik arra, hogy az érzelmi és testi intimitást a közösen kialakított privát térben éljék meg – ne pedig a sarki kocsmában a haverok előtt. Az együtt töltött minőségi idő fontos, ha ez nincs meg, akkor érdemes beszélni róla, és tenni érte.

Közösek a célok, vagy az egyik ráerőlteti a másikra az övét?

A saját egyéni célok is fontosak, de nem szabad a másikra erőltetni valamit, amit ő nagy valószínűséggel csak azért fogad el, mert nem akarja elveszíteni a szerelmét. A közös célok legalább olyan fontosak, mint az érzelmi intimitás megélése. A valódi szerelemben, szeretetteljes kapcsolatban senki nem áldozza fel a saját álmait, vágyait, és nem az önérdekről szólnak a célok, hanem a két ember közös jövőjéről.

A rossz szerelem követel, nem pedig törődik

Ha bárkiben felmerül az igény, hogy megmondja a másiknak, miben rossz, azaz mik a hibái, miért nemtörődöm, esetleg verbálisan is összehasonlítja a partnerét másokkal (exekkel például), akkor egy idő után bűntudatot teremt a “szerelmében”. Ezzel azt a rossz üzenetet alapozza meg, hogy ha azt teszed amit mondok, akkor szeretni foglak, és megbocsátok neked. Akkor jó leszel a szememben. Holott ezzel kialakul a másikban a KELL érzése, és máris visszakanyarodhatunk a korábbi pontokhoz, hogy adni csak őszintén szabad, nem pedig azért, mert kell.

Ahhoz, hogy észrevegyük, egészségtelen párkapcsolatban élünk, nem fontos, hogy az összes pont ki legyen pipálva. Aki abban él, nagy valószínűséggel tisztában van vele, hogy nem boldog, de csinálja, mert valami még a kapcsolatban tartja. A barátok, családtagok támogatása fontos az egészségtelen “tainted love” kapcsolatokban, ők azok, akik biztosítják a szeretetet és a türelmet, aminek köszönhetően előbb vagy utóbb megszűnnek a problémák.