11 dolog, amit a boldog kapcsolatban élők sosem csinálnak

A boldog párkapcsolat sokkal több dolgon múlik, mint a szerencse. Tudatos erőfeszítések sorozata kell ahhoz, hogy a mindennapok kihívásai mellett egészségesen tartsuk a párkapcsolatot. A Yourtango tette közzé, mik azok a nüansznyi dolgok a mindennapokban, amikre mindenképpen oda kell figyelni a cél érdekében. Természetesen amennyiben valaki abúzus áldozata, vagy személyiségzavaros a partnere, rá nem vonatkoznak az alábbiak, hiszen ilyen helyzetekben már nem a kölcsönös kommunikáció csiszolásán áll vagy bukik az egészséges, kiegyensúlyozott és harmonikus párkapcsolat.

1.  A boldog párok tudják, hogy nem szabad belevonni sem a családot, sem a barátokat a kapcsolatukba, akkor se, ha éppen nagyon összevesztek valamin. Hasznos, ha kihagyjuk a barátokat és a családot, ugyanis általában az ismerősök, akiktől tanácsot várunk, nehezen teszik félre a saját életük nehézségeit, a korábbi sértettségeket, irigységüket, féltékenységüket, és szavaikban inkább saját magukról, maguknak magyaráznak. Összefoglalva, nem biztos, hogy azt tartják szem előtt, hogy a jó tanácsukkal egyben tartsák  a párkapcsolatot.

2. Nem hasonlítják össze magukat másokkal. Azaz a boldog párkapcsolatban élők elfogadják és szeretik magukat/egymást, úgy, ahogy vannak. Tisztában vannak azzal, hogy a hasonlítgatások nem reálisak, és csak bizonytalan érzéseket generálnának. Még akkor is, ha olyan házaspárral barátkoznak, akik kívülről mindenben tökéletesek, érdemes szem előtt tartani: a fű nem mindig zöldebb.

3. Nem játszanak áldozatot. Azaz nem túlélői a szerelmi életüknek, és a saját életüknek sem. Felelősséget vállalnak a saját érzéseikért, nem hibáztatják a másikat mindenért. Nem tobzódnak az önsajnálatban.

4. Nem veszik magukat túl komolyan. A boldog párkapcsolatban élők a randijaikon sokat nevetnek, jól érzik magukat együtt, még akkor is, ha a fejükre ömlik a világ minden baja. Képesek a stresszt is együtt megoldani, átvészelni.

5. Nem kritizálják egymást. Amikor idegesek egymásra, akkor is uralkodnak magukon, és képesek a saját igényeiket, szükségleteiket megfelelően kommunikálni a másikkal. Ha a házastárs tesz valamit, ami nem tetszik, és bántó, akkor is igyekezni kell ezt úgy megbeszélni, hogy a másikba ne rúgjunk bele.

6. Nem hagyják figyelmen kívül a pénzügyeiket. Tisztában vannak azzal, hogy a pénz a kapcsolat veszte is lehet, hogy a pénzügyi feszültség komoly stresszt okozhat kettejük közt. Felelős döntéseket hoznak a közös jövőjüket illetően.

7. Nem próbálkoznak a gondolatolvasással. Ha két ember tisztában van azzal, hogyan beszélje meg a másikkal az igényeit, nincs szükség felesleges agyalásra. Igen, ez a nőkre vonatkozik főleg. Egyáltalán nincs semmi szükség arra, hogy a másik fejével gondolkodjunk.

8. Nem öntik egymásra a gondjaikat. “Szeretnék veled megbeszélni valamit. Ez most alkalmas idő neked?” Például ezzel a mondattal szépen fel lehet vezetni, ha panaszkodni vágyunk, például a hülye kollégák miatt. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy a közös, együtt töltött idő ne panaszáradattal teljen el, mert az nem építi a kapcsolatot, hanem rombolja.

9. Egyikük sem megszállottja a saját nemi szerepének. Azaz, ha a nő aznap nem tud vacsoráz főzni, mert épp más dolga van, akkor ez ne legyen vita tárgya. A nemi szerepekhez a háztartásban sem kell göcsösen ragaszkodni, egy férfi akkor is férfi marad, ha van kedve mosogatni és főzni. A boldog kapcsolatban élő párok megteszik a szükséges feladatokat, csakhogy segítsék egymás életét.

10. Nem nyomják el egymást. A boldog párok ösztönzik egymást, és nem pedig uralkodnak a másik felett. Ha éppen állást keres a másik fél, és rendszeresen zsémbesen, csalódottan tér haza, akkor is szeretettel, bizalommal kell kezelni a gondjait, ezzel is kifejezve az érzelmi támogatást. Az őszinte bátorítás segíteni fog átlendülni a gondokon.

11. Nem a hollywoodi értelemben vett házasságot üldözik. A boldog párkapcsolatban élők szeretik egymást, és nem úgy, ahogy a filmekben (például mint A szürke ötven árnyalatában, amiben nem a kölcsönös tiszteleteten és szereteten alapszik a kapcsolat). Nem lebecsülik a másikat, nem tiszteletlenek egymással, nem gúnyolodnak a másikon, mint ahogy némelyik sorozatban vagy filmben látni.