Tízből három nő fájdalmat él át szex közben

A nők 30 %-a, azaz tízből három nő él át szex közben fájdalmat, áll egy 2015-ös kutatásban, ami a Journal of Sexual Medicine – szexualitással foglalkozó  – folyóiratban jelent meg. A 2015-ben készült amerikai kutatás eredményei szerint nagyon kevés nő beszél a partnerének a hüvelyi behatolás közben érzett fájdalomról. Sokan inkább elhallgatják, és összeszorítva a fogaikat ‘végigcsinálják’. A kutatásban résztvevő 1738 nő a legutóbbi szexuális eseményéről számolt be, mint kiderült, a fájdalmat átélő nők többsége enyhe, gyorsan múló fájdalmat érzett.

A szex közben átélt problémákról általában nem beszélnek egymással a partnerek, és ez teljesen érthető abból a szempontból nézve, hogy például a fájdalmat átélő nők számára ijesztően hathat a gondolat, hogy elismerjék, valami nem stimmel, valami baj van a szexuális életükkel. Az is megtörténhet, hogy a fájdalomérzet kiküszöbölésére síkosítót használnak gyógyírként, holott átmenetileg ugyan megoldásnak tűnhet, de hosszú távon nem az.

A fájdalmas közösülés a nők egyik szexuális zavara (diszpareunia a szakmai neve), és fő jellemzője, hogy a hüvelyben érzett fájdalom miatt a nők nem tudják élvezni a szexet, nem tudják átélni a szexuális együttlétet úgy, ahogyan vágynak arra. Vannak nők, akik csak a bevezetésnél éreznek fájdalmat, és vannak, akik végig. Az is előfordulhat, hogy nem minden egyes együttlétnél érzik a fájdalmat, és az is megtörténhet, hogy a fájdalom idővel magától oldódik – esetenként más és más az érzés foka, időtartama.


A fájdalom egyfajta hárításként jelentkezik, a hüvely valamiért nem szereti annyira a péniszt. A fájdalommal együttélő nők ezért a kisebb ellenállás felé fordulnak, és az orális szexet választják a behatolás helyett.


Természetesen vannak olyan esetek, amikor valamilyen trauma lehet a fájdalmas közösülés oka, de az okok egyénenként eltérőek, lehet, hogy azért jelentkezik a fájdalom, mert az illető zavarban van, frusztrált, vagy aggódik valamiért. Lelki és fizikai okok egyaránt előfordulhatnak. Fontos szem előtt tartani, hogy a fájdalom elkerülhető, és hogy amikor szex közben a fájdalom előtör, akkor a szervezet valójában segítséget kér.

 

Az illusztrációs kép er_schwarz műve az Ellóról.

Leave a Reply