Létezik az Igazi? És tényleg Ő az?

Az Igazi, a nagy Ő egy megfoghatatlan mítosz, vagy valóság? Létezhet, hogy csak egyetlen egy ember van a világban, akiben megtalálhatjuk mindazt, ami minket kiegészít, ami kettőnkben aznos, és egy életet is képesek lennénk vele leélni, a világot meghódítani, dac- és védszövetséget kötni örökké együtt?

Hét milliárd ember él a Földön, így annak az esélye, hogy megtaláljuk azt az EGYETLEN embert, aki a társunk lehet az életre, elég csekély. Mégis, a kutatások szerint rengeteg ember éli úgy a mindennapjait, hogy bátran állíthatja magáról: ő megtalálta az igazit, őt vette feleségül, összeházasodtak. Ráadásul sokan röviddel azután, hogy megismerték a másikat, máris tudták, hogy ő a nagy Ő.

A Redbook magazin 2010-es felmérése szerint a megkérdezett 2000 házaspár női tagjainak 23%-a azonnal tudta, hogy megtalálta az igazit, 25 %-uk pedig néhány héttel azután jött rá, hogy ő az igazi, miután találkozgatni kezdtek – a számokból látható az is, hogy a megkérdezettek fele nem az Igazival házasodott össze.

Az alapvető értékek, a szexuális vonzerő, a személyiségjegyek összessége képesek elhitetni, hogy csakis Ő lehet az egyetlen társunk. A Psychology Today cikke szerint két fontos tényező játszik szerepet az Igazi megtalálásában: az érzelmi érettség és a készenléti állapot. E kettő együtt azt jelenti, hogy

  • az érzelmi érettség együttjár az empátiás készséggel, azaz, aki érzelmileg érett, megérti és támogatja a másik attitűdjeit, viselkedését, akkor is, ha nem ért vele egyet,
  •  hogy a megfelelő időben, megfelelő helyen és megfelelő életszakaszban közelítenek egymáshoz (a főiskolai évek, az utána következő gyakori munkahelyváltások, nehéz anyagi helyzet például nem a legmegfelelőbb időszak, egy 2008-as felmérés szerint a nők átlagosan 26 éves korukban házasodnak, a férfiak átlagosan 28 éves korukban).

Az Igazi társ megtalálásának tehát feltételei vannak, azok, akik nem találják, vagy nehezen találják a nagy Ő-t, feltehetően nem a megfelelő érzelmi érettséggel közelítik meg a szerelmet. Például azok, akik azt vallják, csak boldoggá akarják tenni a másikat, a tévhitek ellenére rosszul gondolják: a hosszú távú, elkötelezett kapcsolatokban rengeteg alkut kell hozni. Azok, akik listát írnak arról, milyen feltételeknek feleljen meg a másik, szintén tévúton járnak, tökéletes ember nem létezik. Akadályozza még a kölcsönös függőség (anyagi, lelki), az önellátás képességének hiánya, az egyedüllétre való képtelenség – a kölcsönös haszon ugyan sokáig képes összetartani két embert, de az anyagiak és a közös egzisztencia sem pótolhat minden hiányzó érzést.

A képet pinkibalubi készítette.

Leave a Reply